Vull donar

  Preguntes freqüents

   

  És un procés dolorós?

  Pots estar tranquil·la, el procés per la donació no et farà mal i les molèsties seran mínimes. Tu mateixa t’administraràs les injeccions del tractament hormonal. Nosaltres t’ensenyarem a fer-ho. Les agulles són tan fines que pràcticament no les notaràs. L’estimulació ovàrica pot provocar-te una lleu retenció de líquids i inflamació abdominal. Són molèsties similars a les que pots experimentar durant la menstruació.

  Té algun risc o efecte secundari?

  La majoria de donants no experimenten cap efecte secundari. Sí que has de saber que, en casos excepcionals, pot produir-se una resposta excessiva al tractament (hiperestimulació ovàrica). No obstant, estant sota control mèdic permanent, els nostres professionals detectaran i tractaran qualsevol indici de risc, per mínim que sigui.

  Per a donar òvuls cal que prengui hormones?

  No has d’hormonar-te amb estrògens ni progesterona, que són les hormones tradicionals. Hauràs de seguir el mateix tractament que per a vitrificar els teus òvuls. Simplement, estimulem els teus ovaris amb FSH (hormona estimulant del fol·licle) que és la mateixa substància que el teu cos segrega cada mes per a estimular els teus ovaris perquè produeixin un òvul.

  El procés només dura 12 dies i, si compares els nivells d’estrògens durant l’embaràs i un cicle d’hormonación o estimulació, veuràs que els nivells són molt diferents: durant l’embaràs pots arribar a un nivell d’estrògens de 3.460-6.137 pg/ml durant nou mesos, en canvi, en un cicle d’estimulació s’arriba a un nivell d’entre 1.000 i 2.500 pg/ml durant set dies.

   

  Pot veure’s afectada la meva fertilitat en un futur?

  La donació no redueix el teu número d’òvuls ni tampoc les teves possibilitats de quedar-te embarassada en un futur. De fet, a cada cicle, les dones perdem, de manera natural, centenars d’òvuls que no arriben a madurar. A cada tractament d’estimulació ovàrica s’obtenen els òvuls d’un únic cicle que, en circumstàncies normals, es perdrien.

   

  Quina dona necessita òvuls de donant?

  La dona que rebrà els teus òvuls no disposa d’una quantitat suficients d’òvuls o aquests no tenen la qualitat necessària per aconseguir un embaràs. En la majoria de les ocasions la causa és l’edat de la dona i el retràs, cada vegada més habitual, de la recerca de l’embaràs. Però també necessiten òvuls de donant dones més joves que degut a alguna malaltia o tractament (quimioteràpia, menopausa precoç, etc.) no poden fer servir els seus propis òvuls. Les dones que aconsegueixen ser mares gràcies a l’ajuda d’altres dones senten un profund agraïment cap a elles.

   

  Quantes vegades puc donar?

  La llei estableix que una dona ha de deixar de ser donant quan s’hagin aconseguit 6 naixements a Espanya gràcies als seus òvuls.

   

  Haig de firmar algun document?

  Abans d’iniciar la donació, t’explicarem tot el procés detalladament i resoldrem tots els teus dubtes. Posteriorment, t’entregarem el document de Consentiment Informat, en el qual queda reflectida tota aquesta informació i també els aspectes legals. El fet de firmar aquest document no t’obliga en cap moment a realitzar la donació. Si canvies d’opinió, pots revocar el consentiment sense cap problema. La donació sempre és un acte altruista, anònim i voluntari.

   

  Puc donar si prenc anticonceptius?

  Sí, pots ser donant encara que facis servir anticonceptius hormonals (orals, pegats, anell, Diu, Implanon, etc.), tot i que hauràs de deixar-los temporalment durant el procés d’estimulació ovàrica. Podràs tornar a fer servir anticonceptius hormonals un cop t’hagin extret els òvuls i t’hagi baixat la regla.

   

  ¿Puc mantenir relacions sexuals durant el procés?

  Les relacions sexuals no estan recomanades a partir de l’inici de l’estimulació ovàrica i fins que tinguis la primera menstruació després de la punció.

   

  La donació és anònima?

  A diferència del que passa a altres països, la legislació espanyola estableix l’absolut anonimat de les donants d’òvuls. La identitat de la donant i de la receptora estan protegides i custodiades pel centre en el qual es realitza el tractament. Tot i això, si la donant ho desitja, serà informada en el moment en que una dona hagi aconseguit quedar-se embarassada amb els seus òvuls.
  La llei 14/2006, del 26 de maig, sobre tècniques de reproducció humana assistida estableix que la donació s’ha de realitzarde manera anònima , voluntària, informada i no remunerada.

  Vull donar